Huomioi nämä paloturvallisuusasiat uudessa asunnossa

Paloturvallisuusasiat kannattaa ottaa vakavasti. Tulipaloja sattuu vuosittain noin 14 000, ja niissä sekä kuolee että loukkaantuu ihmisiä. Olitpa sitten uuteen asuntoon muuttava vuokralainen tai vuokranantaja, joka vuokraa joko kalustamattomia tai kalustettuja asuntoja, kannattaa muistaa kiinnittää huomiota paloturvallisuutta parantaviin seikkoihin. Alla luetellut vinkit kannattaa lukea myös jokaisen omaan asuntoon muuttavan tai kesämökin vast’ikään hankkineen henkilön.  

Vuokranantaja saattaa piipahtaa joskus tarkastuskäynnillä. Läheskään aina ei ole kyse uteliaisuudesta tai vainoharhaisuudesta, vaan vuokranantaja haluaa vain tarkastaa, onko kaikki kunnossa turvallisuusasioiden suhteen. Vuokranantaja haluaa nähdä, vuotaako wc-istuin, vetävätkö lattiakaivot ja toimiiko palovaroitin. Voi olla, että hän kurkistaa myös saunaan siltä varalta, ettei sitä vain käytetä kuivaushuoneena. Vaikka saunaa ei käytettäisi alkuperäiseen tarkoitukseensa eli saunomiseen, siellä ei kannata varastoida tavaraa tai kuivata pyykkiä, sillä kiuas saattaa vikaantua ja mennä yllättäen päälle. Jos pyykkejä putoaa kuumalle kiukaalle, on kyse todella vakavasta tilanteesta. Vuokralaisen kannattaa itsekin muistaa tarkistaa palovaroittimen toiminta, sillä se on halpa henkivakuutus.

Huolimattomuus syynä useimpiin tulipaloihin

Tupakka

Ikävä kyllä, huolimattomuus on suurin ja yleisin syy Suomessa sattuviin tulipaloihin. Ehkä on nukahdettu tupakka suussa, tai ehkä puhelin on soinut kesken ruoanlaiton, ja hella on jäänyt päälle. Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä – siksi kynttilää ei saisi ikinä jättää palamaan valvomatta. Vaikka kynttilä olisi malliltaan sellainen, ettei se helposti kaadu, jotain muuta odottamatonta voi sattua. Esimerkiksi kissa voi hypätä pöydälle ja tuikata häntänsä tuleen. 

Iso ongelma paloturvallisuuden kannalta on sekin, että palovaroittimia ei läheskään joka asunnossa ole tarpeeksi. Ei riitä, että asunnossa on yksi palovaroitin, vaan niitä on oltava yksi jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Jos asunnon koko on esimerkiksi 60,5 neliötä, on siellä oltava kaksi palovaroitinta. Vaikka palovaroitin on pakollinen niin vakituisissa asunnoissa kuin myös vapaa-ajan kiinteistöissä, vain noin kuudessa taloudessa kymmenestä on palovaroitin. Palovaroittimen saa halvimmillaan kympillä, joten hinta ei muodostu esteeksi sen hankkimiselle. Paristo toimii arviolta kolme vuotta, ja maksaa hieman päälle euron, joten ei ole järkeenkäypää perustetta sille, miksi palovaroittimia ei hankita eikä niiden kunnosta huolehdita. Pariston kunto on helppo tarkistaa painamalla testausnappia. Jos mökki on ollut talven kylmillään, on paristo voinut kulua normaalia nopeammin. Koko palovaroitinkin on saattanut mennä pitkän, kylmän talven aikana epäkuntoon, siksi kesämökille ensi kertaa mennessä kannattaa ottaa mukaan sekä varaparisto että uusi palovaroitin. Palovaroittimen tarpeellisuus perustuu ennen kaikkea siihen, että suurin osa kuolemaan johtaneista tulipaloista saa alkunsa asukkaiden nukkuessa. Vaarallisinta on savu, mikä täyttää asunnon erittäin nopeasti – vain parissa, kolmessa minuutissa. Jos asunnossa on palovaroitin, se herättää asukkaat heti, kun laite havaitsee savua. Asukkailla on paremmat mahdollisuudet pelastautua, ja ehkä onnistua jopa sammuttamaan tulipalon alku.

Nuohooja pitää kutsua kylään vuosittain

Onko talossa tulisija? Jos on, koska nuohooja on käynyt viimeksi? Tämä kannattaa kysyä jokaisen uuteen asuntoon muuttavan henkilön, ja asiasta kannattaa tiedustella myös ennen kesämökin vuokraamista. Nuohoojan rassi poistaa kiukaan tai takan savuhormista sinne kertyneen noen, mikä voisi leimahtaa tuleen. Nokipalon aiheuttama kuumuus on niin valtava, että se voi sytyttää rakennuksen välipohjan eristeet tuleen. Kuumuus saattaa myös halkaista hormin, jolloin palo pääsee leviämään. Nuohooja huolehtii kiinteistön paloturvallisuudesta myös tarkistamalla suojaetäisyydet, opastamalla tulisijan käytössä ja ilmoittamalla kaikki mahdollisesti havaitsemansa puutteet.

Mitä muuta voidaan tehdä paloturvallisuuden parantamiseksi?

Asukkaan vastuulla on pitää huolta siitä, ettei koskaan käytä rikkinäisiä sähkölaitteita. Jos sähköjohdoissa on jotain vikaa, on aika ottaa yhteyttä alueella toimivaan sähköasentajaan. Itse ei pidä korjata mitään sähkölaitteita. Turvallisimmat sähkölaitteet katkaisevat virran automaattisesti, jos niitä ei vähään aikaan käytetä. Viikkosiivouksen yhteydessä kannattaa muistaa poistaa pölyt myös sähkölaitteiden ympäriltä.

Kuten jo kerkesimme mainita, ei sauna sovi pyykin kuivaamiseen, sillä sähkökiukaan sisälämpötila voi olla 600 astetta. Kannattaa huolehtia myös siitä, ettei sähköpattereita ole peitetty tekstiileillä, ja ettei valaisimeen ole laitettu ohjeistusta tehokkaampia lamppuja. Tiesithän, että asuinhuoneistoissa saa säilyttää bensiiniä enintään 25 litraa, mutta taloyhtiön kellari- tai ullakkotiloissa sitä ei saa säilyttää lainkaan?