Kattavatko kodinomistajien vakuutukset onnettomuuden aiheuttamat tulipalot

Kotivakuutus

Suomessa on arviolta noin 130 000 kotitaloutta ilman kotivakuutusta. Kotivakuutuksen ottamatta jättäminen on varsin huono tapa säästää rahaa. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole kiinni omasta valinnasta. Jos omaa maksuhäiriömerkintöjä, se vaikuttaa elämään monella tavalla – myös siten, ettei välttämättä saa kotivakuutusta.

Kotivakuutus korvaa esimerkiksi murtovarkaudesta, vesivahingosta ja tulipalosta aiheutuvia vahinkoja. Kotivakuutuksissa on kuitenkin paljon ehtoja. Jos kotivakuutus on kovin suppea, se ei ehkä katakaan vesivahinkoja. Myös silloin, jos rakennusta ja omaisuutta ei ole hoidettu vakuutusyhtiötä tyydyttävällä tavalla, voi se jättää korvaukset kokonaan maksamatta. Kodinomistaja voi joutua maksamaan tulipalon aiheuttamat vahingot omasta pussistaan, vaikka olisi ottanut kotivakuutuksen ja maksanut sitä säännöllisesti joka vuosi.

Mitä kotivakuutus korvaa tulipalon jälkeen?

Kotivakuutus korvaa tulipalosta rakenteille ja irtaimistolle aiheutuvia vahinkoja. Kotivakuutus korvaa myös asumisen keskeytymisestä aiheutuvia kuluja. Vakuutusta otettaessa kannattaa tutkia tarkkaan myös se pienellä präntätty teksti. Pyydä tarjous kotivakuutuksesta usealta yhtiöltä ja tutki tarkkaan vakuutuksen ehdot, eikä vain hintatiedot.

Tutustu ensin perustietoihin, eli esimerkiksi siihen, kattaako vakuutus tulipalovahinkoja ollenkaan. Tutki sitten enimmäiskorvausmäärä. Parilla tonnilla ei tee mitään omakotitaloa korjattaessa. Katso sitten, kattaako kotivakuutus omakotitalon piharakennukset tai kotona olevat arvoesineet. Joillain vakuutusyhtiöillä omakotitalon kotivakuutus kattaa lähes kaikki piharakennukset ja kylpytynnyrit, kun taas toisilla raja menee kuudessa neliössä. Käytännössä kaikki vakuutusyhtiöt vaativat saunarakennuksille ja isommille talleille omaa vakuutusta. Jotta auto tulisi korvatuksi, tulee sillä olla oma palovakuutus. 

Omavastuuta kasvattamalla voit pienentää vakuutusmaksuja, mutta laske tarkkaan, millaisen omavastuun valitset. Muista, että vanhoja elektroniikkatuotteita ei ikäpoistoprosenttien takia korvata ehkä lainkaan. Omavastuuta voi myöhemmin nostaa tai laskea. Ota vakuutusyhtiöön yhteyttä silloinkin, kun hankit uutta ja arvokasta omaisuutta, tai jos taloutesi henkilömäärä muuttuu. 

Kotivakuutus ei aina korvaa onnettomuudesta aiheutuvia tulipaloja 

Takkahuone

Muistathan lukea vakuutusehdoista myös suojeluohjeet, eli se, miten omaisuutta pitäisi vakuutusyhtiön mielestä hoitaa. Esimerkiksi huonokuntoisesta hormista alkunsa saanut tulipalo voidaan korvata alennettuna, sillä vakuutusyhtiö olettaa sinun nuohouttavan ja tarkistuttavan hormin säännöllisesti, sekä korjauttavan sen heti tarvittaessa. Ole siis tarkkana, jos sinulla on takka! Suojeluohjeissa käydään yleensä läpi myös se, ettei sängyssä saa tupakoida eikä kynttilöitä saa jättää yksin palamaan. Jos voidaan todistaa, että tulipalo on saanut alkunsa sängyssä tupakoimisesta, voidaan korvaukset jättää maksamatta. Jos myös käteistä rahaa on palanut samalla, voi käydä niin, että pikaluoton nostaminen heti tilille on ainut tapa saada katto pään päälle. 

Riippuu siis pitkälti oman kotivakuutuksesi ehdoista, millaisia korvauksia saat tulipalon jälkeen, vai saatko niitä ollenkaan. Vaikka sinulla olisi kaikista laajin ja kattavin kotivakuutus, mutta vakuutusyhtiö tulkitsee sinun aiheuttaneen tulipalon, voit jäädä puille paljaille. Esimerkiksi metsäpalovaroituksen aikana ei saa polttaa roskia, sillä mahdollinen tulipalo jää silloin suurimmaksi osaksi tai kokonaan itse maksettavaksi. 

Taloyhtiön vakuutus ei korvaa läheskään kaikkia asukkaille aiheutuneita kuluja 

Jos taloyhtiössä syttyy tulipalo, korvaa taloyhtiön kiinteistövakuutus rakennukselle ja sen rakenteille aiheutuneet vahingot. Vakuutus korvaa myös huoneistojen pinnoitteet ja niiden kiinteät kalusteet, kuten vaatekaapit ja keittiökaapistot. Asukkaan on pidettävä oma kotivakuutuksensa voimassa, jotta saisi korvauksia irtaimistolle aiheutuneista vahingoista ja jotta saisi sijaisasunnon tulipalon jälkeisten korjaustöiden ajaksi. Laajinkin kotivakuutus voi jättää korvaamatta jääkaapit, liedet ja pyykinpesukoneet, jos ne ovat useampien vuosien ikäisiä. Ilman kotivakuutusta koko irtaimisto ja sijaisasunto jäävät asukkaan maksettaviksi. 

Myös vuokralaisen kannattaa ottaa kotivakuutus laajoine vastuuosineen. Näin ollen hän saa korvauksia mahdollisen tulipalon tai vesivahingon jälkeen. Vuokranantajan kannattaa ottaa oma vakuutus sijoitusasunnolle, sillä sen jääkaappi ja hella ovat yleensä hänen ostamiaan tai ainakin hänen omistuksessaan. Vuokralaisen tehtävä on huolehtia siitä, että asunnossa on yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden.

Jos kyse on vuokrakäytössä olevasta mökistä, tulee mökin omistajan huolehtia siitä, että siellä on tarvittava määrä toimivia palovaroittimia. Mahdollinen hormi on nuohottava vuosittain, ja häkävaroitin on erinomainen lisä. Kaikki hormit pysyvät paremmassa kunnossa, kun ne suojataan piipun pellityksillä ja piipunhatulla. Mitä enemmän kosteutta hormeihin pääsee, sitä enemmän ne rapautuvat, ja rapautumiin kertyy nokea. Noen syttyminen tuleen johtaa helposti rakennuspaloon.