Kuinka kameravalvonta parantaa yrityksen turvallisuutta?

Valvontakameroita

Kameravalvonta on yleistynyt viime vuosina merkittävästi. Valvontakameroita on yhä useammalla työpaikalla, ja niitä asennetaan myös taloyhtiöihin, kesämökeille ja yksityisasuntoihin. Kameravalvonta ei vain lisää turvallisuuden tunnetta, vaan se on myös oikeasti toimiva investointi yrityksen kiinteistöjen turvallisuuteen. Nykyaikainen kameravalvonta voidaan yhdistää rikosilmoitinjärjestelmään, jolloin yrityksen vastuuhenkilöt tai vartiointiliike saavat heti tiedon vorosta, ikkunoiden särkijästä, alkunsa saaneesta tulipalosta tai muusta ongelmasta. Kameravalvonta toimii myös ilkivallan ja murtovarkauksien ennaltaehkäisijänä.

Laadukkaat kamerat tarjoavat monipuolisia ominaisuuksia

Halvimmat sisätiloihin tarkoitetut valvontakamerat maksavat muutaman kympin. Ammatti- ja yrityskäyttöön myytävät valvontakamerat ovat paljon kalliimpia, mutta laatukin on sitten toisenlainen. Yrityksille myytävät valvontakamerat ovat monipuolisia turvallisuusjärjestelmiä, joilla voidaan saada aikaan muun muassa tasokasta yökuvaa. Voimakkaiden valojen ansioista mahdollisesta tunkeutujasta saadaan kuva useiden kymmenien metrien päästä. Liiketunnistin toimii tontin toiseen päähän asti, joten tunkeutuja tai ilkivallantekijä tallentuu varmasti nauhalle. Myös yrityksen sisätiloihin asennettavissa valvontakameroissa pitää kuvanlaadun ja resoluution olla kohdillaan. Mahdollisen rikoksen selvittäminen helpottuu, kun valvontakameran kuvasta erottuu muutakin kuin suttuisia hahmoja ja epäselvää liikehdintää. Resoluution minimirajana voidaan pitää 1440p, mutta kannattaa valita parempi 4K-resoluutio. Kameroiden tallennushistorian tarve on yksi asia, mikä kannattaa ottaa huomioon eri valvontakameroita vertaillessa. Riittääkö kaksi viikkoa, vai kaivataanko vielä pidempää muistia?

Valvontakameroita voi seurata

Yritysasiakkaat yleensä haluavat, että valvontakameroita voi seurata ja hallinnoida tietokoneen tai tietokoneiden kautta. Ammattitaitoinen valvontakameroiden myyjä osaa suositella jokaiselle yritykselle sopivaa valvontakamerajärjestelmää ja sopivia hallintaohjelmistoja. Mitä helppokäyttöisempi, nopeampi ja selkeämpi hallintaohjelmisto on, sen parempi. Selkeää hallintaohjelmistoa osaa käyttää useampikin kuin yksi henkilö yrityksessä, eikä sen toimintojen – esimerkiksi videon analytiikkaominaisuuksien – opetteluun kulu liikaa aikaa. Etäkuvaominaisuus on nykyaikaa. Sen avulla vartiointiliike tai vastaava taho saa reaaliaikaista valvontakamerakuvaa suoraan paikan päältä.

Kameravalvonta voidaan yhdistää rikosilmoitinjärjestelmään. Rikosilmoitinjärjestelmä ottaa heti yhteyttä vartiointiliikkeeseen tai esimerkiksi yrityksen omistajaan, jos se havaitsee jotain poikkeavaa. Parhaassa tapauksessa vartija ehtii paikan päälle, kun rosvo on itse teossa. Vartiointiliikkeet ovat yleensä erittäin nopeita saapumaan paikalle, joten mahdollisuudet varkaan kiinni saamiseen heti verekseltään ovat hyvät. Joka tapauksessa, valvontakamera tallentaa tapahtumat ja rikoksen selvittäminen jälkikäteenkin on yksinkertaisempaa. Rikosilmoitinjärjestelmää voidaan täydentää varashälyttimen lisäksi myös savu- ja häkäilmaisimilla, liikeilmaisimilla, ovihälyttimillä ja monilla muilla ilmaisimilla, joilla yrityskiinteistöön saadaan aikaan lähes täydellinen suoja murtoja, rakennuspaloja ja jopa vesivahinkoja vastaan. Ilmaisimia voidaan asentaa hälyttämään jopa lasin – esimerkiksi ikkuna- tai vitriinilasin – särkymisestä.

Minne valvontakameroita kannattaa sijoittaa?

Valvontakameroita ei kannata lätkiä minne sattuu. Asiantuntijan apu kameroiden asentamisessa on tarpeen, sillä ensinnäkin kameroiden asennuksessa on kiinnitettävä huomioita siihen, että katvealueita ei jää. Toisekseen on muistettava, että työpaikoilla on monia paikkoja, jonne kameravalvontaa ei saa laittaa. Tilat, joissa olevien henkilöiden katselu ja kuvaaminen on kielletty pitää selvittää jo ennen kameroiden asentamisen aloittamista. Asiantuntija osaa kertoa tästä lisää, ja valita jokaiseen sallittuun tilaan sopivan ja tarkkaa kuvaa antavan kameran, mikä tallentaa videokuvaa sopiviksi säädettyjen asetustensa perusteella. Jokainen yrityksen tontille johtava portti ja jokainen kiinteistön sisälle tai sisätilasta toiseen johtava ovi kannattaa varustaa valvontakameralla. Valvontakameroita kannattaa ripotella myös kiinteistön ulkopuolelle kuvaamaan tonttia, parkkipaikkaa, pihavarastoja ja esimerkiksi ulkoseiniä. Mitä paremmin kameroiden sijainnit suunnitellaan, sitä paremmin mahdolliset ilkivallantekijät tai varkaat voidaan heti havaita. Jo pelkkä varoitustarra kameravalvonnasta saattaa saada vorot ja sabotoijat luopumaan aikeistaan, joten näkyville paikoille – esimerkiksi aitaan, ikkunoihin ja seiniin – kannattaa kiinnittää ympärivuorokautisesta kameravalvonnasta kertovia tarroja ja kylttiä. Jos kameravalvonnan tarkoitus on valvoa myös työturvallisuutta, tulee kamerat asentaa tämä huomioon ottaen esimerkiksi koneiden tai laitteiden välittömään läheisyyteen.

Silloin, kun työntekijä suorittaa askareitaan muualla kuin yrityksen tiloissa, koskee hänen kuvaamistaan rikoslaki ja henkilötietolaki. Työnantajan tiloissa työntekijöiden yksityisyyttä suojaa laki työpaikoilla tapahtuvasta kameravalvonnasta. Kameraa ei voi asentaa esimerkiksi pukeutumistiloihin tai vessaan. Jos valvontakameran käy ruuvaamassa pukuhuoneen tai sovituskopin seinään, saa syytteen salakatselusta. Kuvaaminen on kiellettyä myös niin sanotuilla julkisrauhan suojaamilla eli yleisöltä suljetuilla paikoilla. Kielto koskee siis esimerkiksi kokoushuoneita tai virastotiloja, joihin yleisöllä ei ole vapaata pääsyä. Hotellihuone luetaan kotirauhan suojaamiin alueisiin, joten hotellihuoneeseenkaan ei luonnollisesti valvontakameraa saa laittaa. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.