Näin käytät turvallisesti takkaa

Takkahuone

Taloja ei enää lämmitetä puilla, ja kesämökilläkin saattaa olla sähkölämmitys. Esimerkiksi kalustetut asunnot Helsingissä pitävät sisällään lähes kaiken muun, paitsi takkaa. Vain kaikista vanhimmista asunnoista saattaa löytyä kaakeliuuni, mutta nekin on usein poistettu käytöstä. Tämä on johtanut siihen, etteivät kaikki enää osaa lämmittää tulisijaa, ja varsinkin varaavan takan lämmittäminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Takan turvallista käyttämistä voi kuitenkin opetella – harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa! Muutama perusjuttu pitää tietää, ennen kuin alkaa harjoitella asiaa. Puun pienpoltosta syntyvien päästöjen lasketaan aiheuttavan noin 400 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, ja lisäksi osaamaton tulisijan lämmittäminen voi johtaa rakennuspaloon. Lue lisää siitä, miten ottaa paloturvallisuusasiat huomioon takkaa lämmittäessä, ja miten lämmittää energiatehokkaasti ja vähäpäästöisesti!

Näin pidät savun ulkona – ja vähäpäästöisenä

Väritön, vähäpäästöinen savu on tavoittelemisen arvoinen asia. Kun siivoat tulisijasta ensin vanhat tuhkat pois, käytät vain kuivaa puuta etkä polta roskia, kohoaa savupiipusta vähäpäästöistä savua. 

Ennen kuin sytytät takkaa ensimmäisen kerran, varmista tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Jos savu kohoaa ongelmitta ylös, hyvä: jos ei, tarkista, ettei liesituuletin, huippuimuri tai esimerkiksi keskuspölyimuri ole päällä, ja että olet avannut pellit. Vetoa voi koettaa parantaa avaamalla ikkunan ja polttamalla sanomalehteä nuohousluukussa, mutta jos sitä ei tunnu olevan, on takan lämmittäminen paras jättää sikseen. Jos hormi vetää mutta takkaa ei ole lämmitetty pitkään aikaan, kannattaa ensimmäisellä kerralla polttaa vain muutama puu.

Miten takka sytytetään oikein? Vaakatasoon ladotut puut kannattaa sytyttää päältä käyttäen kuivua puita, tuohta tai sytytyspaloja. Roskista koituu hormiin nokea, ja märkien puiden käyttäminen ei ole kovin energiatehokasta. Kuivat puut tunnistaa siitä, että ne kilahtavat, kun niitä lyö yhteen. Puut pitäisi myös tuoda sisälle pari päivää ennemmin, jotta ne ehtisivät kuivahtaa kunnolla.

Varaavan takan molemmat pellit ja tuhkaluukku pidetään auki, kun puita sytytetään tai lisätään. Muissa palon vaiheissa kesäpelti pidetään kiinni. Pesää ei kannata ahtaa liian täyteen. Toisessa pesällisessä saa olla hieman enemmän ja isompia puita kuin ensimmäisessä pesällisessä, mutta varsinkaan varaavaa takka ei saa täyttää kuin puoliksi.

Jos tulisijan lämmittää liian kuumaksi, voi vaurioittaa takan rakenteita. On hyvä tarkastaa oman tulisijan käyttöohjeista, kuinka paljon siinä saa polttaa kerralla puita. Vanhojen tulisijojen mukana tuskin tulee käyttöohjetta, mutta silloin voi pitää kiinni siitä, ettei polta ainakaan yli kahta pesällistä päivässä. Varsinkin varaava takka voi hajota liiallisen lämmittämisen tähden.

Loppuhiilloksen palamista voi nopeuttaa sulkemalla takan luukun ilmansyöttöreiät ja kohentamalla hiillosta hiilihangon avulla. Kun liekit ovat loppuneet, ilman tulon voi pysäyttää, ja piipunpeltiä voi alkaa pikkuhiljaa sulkea. Kokonaan sitä ei saa sulkea ennen, kuin kaikki kekäleet ovat lakanneet hehkumasta. Hehkuvista kekäleistä voi vielä päästä huoneilmaan häkää. Palovaroitinhan pitää joka asunnossa olla – tai itse asiassa yksi kutakin alkavaa 60 neliötä kohden – mutta tulisijan takia kannattaa hankkia myös häkävaroitin.

Takan ja hormin huolto tärkeää paloturvallisuuden kannalta

Vakituisen asunnon hormit pitää muistaa nuohouttaa vuoden välein ja vapaa-ajan asunnon hormit ainakin kolmen vuoden välein, jotta nokikertymät saataisiin pois. Noki voi syttyä tuleen, ja silloin syntyvä kova kuumuus voi halkaista hormin tai saada yläpohjan eristeet syttymään tuleen. Nuohooja saattaa mainita hormiin rapautuneista koloista, joista nokea on vaikea saada pois. Silloin tarvitaan hormisaneeraus, minkä lisäksi hormi on hyvä suojata rapautumiselta piipunhatun avulla.

Takka

Takat pysyvät paremmassa kunnossa, kun tuhkat tyhjennetään aina ennen takan sytyttämistä. Jäähtyneet tuhkat saa pois tuhkaimurilla, mutta varmuuden vuoksi tuhkat tulisi pitää ulkona tulenkestävässä ja kannellisessa astiassa ainakin vuorokauden, ennen kuin kaataa ne esimerkiksi kompostiin.

Jos talossa on yli 10 vuotta vanha, kulunut tulisija tai lähinnä tunnelmanluojaksi sopiva avotakka, voi olla paras purkaa ja vaihtaa se uuteen, varaavaan takkaan. Uudenaikaiset kiertoilmatakat ovat yli 90 prosenttia puhtaampia kuin monet vanhat takat, ja lisäksi huomattavasti tehokkaampia – lämmittämiseen tarvitaan siis vähemmän puuta, ja puhtaan palamisen ansiosta tuhkaa syntyy vähemmän. Vuonna 2022 tulee voimaan ekosuunnittelumerkintä, mikä kertoo tulisijojen päästöistä, joten sopivan tulisijan valinta on entistä helpompaa.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.