Paloturvalliset kattovalaisimet kotiin

Suomessa syttyy rakennuspalo keskimäärin joka toinen tunti, ja palokuolemien määrä on maassamme huomattavan suuri verrattuna muihin pohjoismaihin tai moneen muuhun Euroopan maahan. Tavallisin tulipalon aiheuttama kuolinsyy on häkämyrkytys, sillä jos henkilö ei pääse nopeasti poistumaan palopaikalta, hänen elimistöönsä päätyy liikaa häkää. Valtaosa palokuolemista tapahtuu asuinympäristössä, ja pientaloissa riski on kaksinkertainen rivi- ja kerrostaloihin verrattuna. Rakennuspalojen ja palokuolemien takana on usein alkoholi, mutta valitettavan usein myös epäkuntoiset kodinkoneet ja muut sähkölaitteet, kuten valaisimet.

Miten tehdä kodista paloturvallisempi?

On monia tapoja tehdä kodista paloturvallisempi ja vähentää rakennuspalojen todennäköisyyttä. Ehkä tärkein yksittäinen tekijä on palovaroitin. Koska rakennuspalon sytyttyä on vain pari minuuttia aikaa päästä ulos talosta, on tärkeää, että tulipalo havaitaan ajoissa. Palovaroittimen hankinta, testaus ja sen paristojen vaihto ovat lain mukaan asukkaan vastuulla – myös silloin, jos kyseessä on vuokra-asunto. Palovaroittimen lisäksi kannattaa hankkia myös sammutuspeite. Sekä sammutuspeitteitä että palovaroittimia myydään useissa kuoseissa ja malleissa, joten niistä on tullut suosittuja sisustuselementtejä, mikä on ehdottomasti käänne parempaan päin. Muistathan opettaa myös lapsille, miten toimia tulipalotilanteessa, ja miten soittaa yleiseen hätänumeroon.

Tulipaloja torjutaan myös ihan arkijärjellä ja normaalilla huolellisuudella. Esimerkiksi kynttilöitä ei saa jättää palamaan yksin, sillä kuten vanha sanontaa kuuluu, tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos taloudessa on lemmikkieläimiä tai pieniä lapsia, tai jos ei ole enää aivan varma omasta muististaan, kannattaa aidot kynttilät vaihtaa paristokäyttöisiin LED-kynttilöihin, joissa on nykyään hyvin aidon oloinen liekki. Tupakointi on sekä paloturvallisuus- että asumismukavuussyistä paras hoitaa ulkona. Ruokaa laittaessa ei kannata tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, jotta ei unohda liettä päälle. Jos liedelle roiskuu rasvaa, kannattaa se pian siivota pois, jotta rasva ei syttyisi tuleen.

Sauna

Sauna ei sovi pyykin kuivattamiseen tai tavaroiden säilytykseen, jos saunassa on sähkökiuas. Kiuas saattaa käynnistyä ja alkaa kuumeta sähköpiikin tai väärin säädetyn ajastimen takia, ja jos pyykit tai pahvilaatikot syttyvät tuleen, voi sattua peruuttamattomia vahinkoja. Jos talossa on puukiuas ja/tai takka, tulee ne vuosittain nuohota, sillä nokipalo aiheuttaa valtavan kuumuuden. Kuumuus voi sytyttää katon lämmöneristeet tuleen sekä halkaista savuhormin, jolloin tuli pääsee leviämään hormista. Jotta nokea kertyisi hormin koloihin mahdollisimman vähän, kannattaa huolehtia myös siitä, ettei hormiin sada sisään vettä. Vesi aiheuttaa hormin pakkasrapautumista ja halkeamien sekä kolojen syntymistä, siksi sade- eli piipunhattu on paikallaan.

Turvallisuusasiat voidaan päivittää tämän päivän vaatimusten tasolle hankkimalla paloilmoitinjärjestelmä, mikä huolehtii kodin turvallisuudesta silloinkin, kun asukas on poissa kotoa. Järjestelmän kamera havaitsee, mikä hälytyksen aiheuttaa. Hälytyskeskuspäivystäjä kutsuu palokunnan ja ottaa etäyhteyden asuntoon herättääkseen siellä mahdollisesti olevat henkilöt ja neuvoakseen hätätilanteessa. Paloilmoitinjärjestelmät ilmoittavat jopa paristojen vaihtotarpeesta, joten kotisi on tällaisen järjestelmän avulla erinomaisen suojattu.

Millainen on paloturvallinen valaisin?

Valaisimien paloturvallisuutta edesautetaan sijoittamalla valaisimet oikein, käyttämällä kuumenemattomia ja energiatehokkaita LED-lamppuja sekä hävittämällä kaikki jotenkin rikkoontuneet valaisimet. Lisäksi kannattaa sammuttaa kaikki valaisimet huoneesta tai kotoa poistuessaan (samalla säästää myös sähköä). LED-lamppujen kuumeneminen on hyvin pientä verrattuna vanhoihin hehkulamppuihin ja halogeeneihin. Varmuuden vuoksi on kuitenkin hyvä valita varjostin, minkä kangas on todistetusti paloturvallinen, tai esimerkiksi kuparivalaisin – esimerkiksi kuuluisa tanskalainen muotoilija Poul Henningsen on suunnitellut paloturvallisia kuparisia kattovalaisimia.

LED-lampuissa ja -valoissa on kuitenkin vielä puutteita, eivätkä kaikki markkinoilla olevat LED-valaisimet ole tarpeeksi korkealaatuisia. LED-valot eivät siis ole vielä absoluuttisen turvallisia. LED-valot aiheuttavat suuren sytytysvirtapiikin, mikä lyhentää myös muiden verkkoon kytkettyjen sähkölaitteiden elinikää – tämä kasvattaa paloriskiä. Riskiä voidaan kuitenkin pienentää käyttämällä oikeanlaisia, virtapiikkiä pehmentäviä komponentteja. Valaistussuunnitelu on siis aisa, mihin kiinnittää huomiota, ja tarvittaessa hankkia asiantuntija-apua. 

LED-valoja suurempi paloturvallisuusriski ovat kuitenkin vanhan malliset, kuristimella toimivat loisteputkivalaisimet, joita esiintyy maassamme vielä runsaasti. Niissä käyttöikänsä loppua lähenevä loisteputki alkaa ensin vilkkua, ja seuraavaksi hehkua päistään. Kun sytytin yrittää turhaan sytyttää loisteputkea, voi koko valaisin kuumeta yli 200-asteiseksi. Uudemmista, elektronisella liitäntälaitteella toimivista loistevalaisimista tämä riski on onneksi jo poistunut. Vanhat sytyttimet kannattaa vaihtaa elektronisiin turvasytyttimiin mieluiten heti, mutta viimeistään loisteputken vaihdon yhteydessä. Näin riski ylikuumenemisesta poistuu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.