Paloturvallisuus vinkit autoilijoille

Paloturvallisuus autoilijoille

Paloturvallisuus on vakavasti otettava asia – myös silloin, kun puhutaan autoilusta. Autoilu on turvallista, kun auto on säännöllisesti katsastettu ja huollettu, autossa on varoituskolmio ja jauhesammutin, ja autosuojassa ei säilytetä liikaa helposti syttyviä nesteitä. Auton huolto oululaisille autoille tarkoittaa samaa kuin kaikille muillekin autoille Suomessa, eli muun muassa öljyn ja öljynsuodattimen vaihtoa, jarrunesteen ja jäähdyttimen nesteen tarkastusta, jarrujen toiminnan tarkastusta ja vikakoodien lukua. Lisäksi renkaiden paineet ja kulutuspinnat on tarkastettava säännöllisin väliajoin, mieluiten kuukauden välein. Huolletun auton ja turvallisen ajotavan ansiosta on epätodennäköisempää joutua kolariin. Kolaroitu auto voi syttyä tuleen, siksi jokaisessa autossa olisi hyvä olla jauhesammutin, millä voidaan sammuttaa myös palava öljy ja rasva sekä sähköpalot.

Milloin jauhesammutin on pakollinen?

Suomessa jauhe-, vaahto- tai hiilidioksidisammutin on pakollinen ainoastaan veneissä ja matkailuajoneuvoissa. Asuntoautossa ja asuntovaunussa on lain mukaan oltava vähintään kahden kilon sammutin, ja se on tarkastettava vuosittain. Henkilöautoissa ei Suomen lain mukaan ole pakko pitää sammutinta, mutta se on enemmän kuin hyvä idea. Näin sammutin on mukana kaikkialla, missä liikut. Vaikka et tarvitsisikaan sammutinta liikenteessä, voi mökillä tai esimerkiksi telttaretkellä syttyä tulipalo. Tulipalon alkusammutus hoituu helposti, kun mukana on toimiva sammutin. 

Jos autoilet ulkomailla, kannattaa ottaa huomioon, että autossa kuljetettavaa sammutinta koskevat käytännöt vaihtelevat maittain. Esimerkiksi naapurimaassamme Virossa tai suomalaisten suosimassa matkailumaassa Kreikassa jauhesammutin on pakollinen varuste autossa. Monissa maissa vaaditaan myös huomioliiviä, varoituskolmiota, ensiapulaukkua ja ainakin kahta oikean kokoista rengasstopparia (Suomessa näistä pakollinen on vain varoituskolmio). Autoliiton sivuilta löydät ajankohtaista tietoa siitä, missä kussakin maassa vaaditaan auton lisävarusteiden osalta.

Autotallissa ei saa säilyttää mitä tahansa

Autokatos

Autotallissa, autokatoksessa tai muussa autosuojassa ei saa säilyttää mitä tahansa. Autosta ja auton säilyttämisestä aiheutuu suurempi tulipalovaara kuin monista muista tavanomaisen elämän aktiviteeteista, joten siksi auton säilyttämistä säädellään tarkasti. Näin pyritään estämään tulipalojen syttyminen. Jos tulipalo kuitenkin syttyy, pystytään sääntöjen noudattamisella rajoittamaan palon ja savun leviäminen, turvaamaan asukkaiden poistuminen, helpottamaan pelastus- ja sammutustöitä sekä rajoittamaan henkilö- ja omaisuusvahinkoja. 

Jos autotallissa on paljon palokuormaa, tilan osastointi saattaa pettää: silloin mahdollisen tulipalon leviäminen tapahtuu nopeammin ja tulipalon sammutustyöt vaikeutuvat. Palokuorma tarkoittaa tietyssä tilassa palavan aineen palamisesta aiheutuvaa kokonaislämpömäärää. Autotallien laskennallinen palokuorma on alle 600MJ/m². Autotallissa ei siis saa säilyttää juuri mitään muuta kuin pelkkää autoa, jotta mahdollinen tulipalo leviäisi mahdollisimman hitaasti. Jos autotallissa säilytetään esimerkiksi keräyspaperia ja -pahvia, polttopuita, nestekaasua tai huonekaluja, niiden voidaan katsoa vaarantavan paloturvallisuutta. Palomääräysten rikkominen voi johtaa palovakuutuskorvausten määrän pienentämiseen. Jos alueen pelastusviranomaisten tietoon tulee, että autotallissa säilytetään jotain kiellettyä, heillä on oikeus puuttua asiaan ja lopettaa toiminta. Tarvittaessa autotalli voidaan jopa määrätä käyttökieltoon poliisin toimesta. 

Autotallissa saa säilyttää autoa ja muita ajoneuvoja, kuten mopoa tai mönkijää. Lisäksi siellä saa pitää auton renkaita, auton huoltoon tarvittavia työkaluja ja varaosia sekä veneen perämoottoria. Myös ruohonleikkuria, suksia ja muita ulkoiluvälineitä saa pitää autotallissa. Bensiiniä saa säilyttää ajoneuvon oman takin lisäksi korkeintaan 60 litran edestä, ja varadieseliä saa löytyä 200 litran verran. Vaikka bensan hinta olisi kuinka alhaalla, sitä ei lain mukaan saa hamstrata autotalliin ainakaan tämän enempää. Myös tankkaamisen on tapahduttava autotallin ulkopuolella, samoin kuin kaikkien muidenkin palavien nesteiden ja kaasujen käsittelemisen. Nestekaasua saa säilyttää autotallissa vain 25 kilon edestä, mutta jos autotallin lattiataso on maanpinnan alapuolella, autotallissa ei saa säilyttää lainkaan nestekaasua.

Muista varmistaa paikalliset määräykset autotallin paloturvallisuudesta

Missään Suomessa autotallissa ei saa säilyttää yli 60 litraa bensaa tai yli 25 kiloa nestekaasua. Muut määräykset saattavat vaihdella alueittain, joten kannattaa varmistaa omaa aluetta koskevat määräykset.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin pelastuslaitos on kieltänyt käyttämästä autotallissa mitään sellaista sähkölaitetta, mikä ei kuulu tilan viralliseen käyttötarkoitukseen. Jos olet haaveillut perustavasi autotalliin ”mancaven”, joudut unohtamaan koko jutun: jääkaappien, mikrojen ja jopa kahvinkeittimien käyttäminen autotallissa on kielletty. Myös pysyvässä käytössä olevat jatkojohdot on erikseen kielletty. Jos tarvitset troikkaa väliaikaisesti, on se teipattava lattiaan käytön ajaksi.