Poreallas ja turvallisuus – mitä tulisi huomioida

Poreallas

Voiko saunan tai paljun korvata ulkoporealtaalla? Miksi ei, mutta jos tilaa ja rahaa riittää, voit hankkia vaikka kaikki kolme. Sauna, ulkoporeallas ja palju ovat kokemuksina täysin erilaisia. Saunominen sisätiloissa on aivan erilaista kuin kylpeminen lämpimässä vedessä. Sekä porealtaassa että paljussa pääsee nauttimaan ulkoilmakylvyistä – myös talvella, mutta palju vaatii enemmän työtä kuin ulkoporeallas. Palju on joka kerta täytettävä, lämmitettävä ja lopuksi tyhjennettävä sekä puhdistettava. Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan vain pari kertaa vuodessa, ja se on aina käyttövalmis. Jos tahdot pulahtaa lämpimiin poreisiin, tulee poreallas toki laittaa lämpiämään hyvissä ajoin. Paljussa ei myöskään saa hierontaa, kuten ulkoporealtaassa – parhaimmissa ulkoporealtaissa on monenlaisia hierontatoimintoja, joten olo on kylvyn jälkeen todella rento ja mukava. Ulkoporealtaalla on vielä sekin hyvä ominaisuus, että niiden istuimet on suunniteltu hyvin ergonomisiksi. Ulkoporealtaassa viihtyy pitkään, koska mukava asento löytyy helposti – paljussa lihakset voivat mennä jumiin hankalan asennon vuoksi. 

Ulkoporealtaat ovat hygieenisiä

Ulkoporealtaat ovat hygieenisiä, vaikka vesi vaihdetaankin vain pari kertaa vuodessa. Veden pitää puhtaana suodatusjärjestelmä, minkä suodatin vaihdetaan usein. Lisäksi porealtaaseen lisätään usein vedenhoitoaineita, joita saa myös kloorittomina. Näin ollen ulkoporeallas soveltuu myös pikkulapsille ja henkilöille, joille uimahallien ja kylpylöiden kloori aiheuttaa ihottumaa. Ulkoporealtaassa saattaa olla myös veden desinfiointiin tarkoitettu otsonaattori. Altaat suunnitellaan mahdollisimman hygieenisiksi, siksi niiden sisäpinta on usein saniteettiakryyliä, mikä hylkii bakteereita. 

Onko ulkoporeallas turvallinen?

Ulkoporeallas

Paljun vesi saattaa kuumeta liikaa, ja kamiinan pinta on polttavan kuuma – ulkoporealtaassa ei ole vaarallisen kuumia pintoja, joihin voisi loukata itsensä. Ulkoporealtaan vesi säädetään lämpiämään sopivan lämpöiseksi, joten se ei kuumene liikaa. Paljussa ei aina ole kantta, ja jos kansi löytyy, sitä ei useinkaan saa lukittua paikoilleen. Ulkoporealtaissa on hyvin paikoillaan pysyvät ja niille sijoilleen lukittavat kannet, joten lapset tai lemmikit eivät pääse altaaseen. Lapset eivät koskaan saa käyttää ulkoporeallasta keskenään, vaan aikuisen tulee aina olla valvomassa lapsia. Varmuuden vuoksi kannattaa pitää myös kannen lukkojen avain poissa lasten ulottuvilta, sekä tarkkailla sitä, ettei porealtaan kansi ole vaurioitunut.

Ulkoporealtaan käyttäminen on siis turvallisempaa kuin paljun käyttäminen. Myös paloturvallisuus on asia, missä sähkökäyttöinen ulkoporeallas pesee puilla lämmitettävän paljun. Nykyaikaiset ulkoporealtaat eivät vie paljoa sähköä, sillä kansi ja eristeet pitävät hyvin lämmön. Altaan veden voi pitää talven aikana melko viileänä, jolloin se ei juuri näy sähkölaskussa. Jos ulkoporeallas on yhdistetty kodin wifi-verkkoon, voi kesken työpäivän päättää mennä illalla kylpemään, ja laittaa veden lämpiämään etänä älylaitteensa avulla. 

Koska ulkoporeallas toimii sähköllä, liittyy siihen pieni sähköiskuriski. Sitä voi pienentää yhdistämällä altaan virtajohdon vain maadoitettuun pistorasiaan, olemalla käyttämättä vaurioitunutta virtajohtoa, ja tarkastamalla jo ennen ensimmäistä käyttökertaa, että pistorasia, sähkövirta ja jännite ovat yhteensopivia. Ulkoporealtaan virtajohdon on yllettävä suoraan pistorasiaan, eli jatkojohtojen, haaroittimien tai ajastimien käyttö on kielletty. Vaurioitunut virtajohto pitää vaihdattaa sähköasentajalla. Ulkoporealtaan voi huoltaa ja puhdistaa itse, mutta allas pitää muistaa irrottaa sähköverkosta ennen säätöjen, huoltojen tai siirtojen tekemistä. 

Muistathan myös olla koskematta pistotulppaan märin käsin, tai vedessä seisoen. Varmuuden vuoksi kannattaa olla käyttämättä ulkoporeallasta sateella tai ukonilmalla, eikä allasta kannata altistaa suoralle auringonpaahteelle. Pihalla sen ylle voidaan rakentaa katos. Jos taas ulkoporeallas on asetettu tai upotettu terassiin, on huolehdittava siitä, että altaasta ehkä tulviva vesi ei aiheuta riskejä.

Mitä tulee huomioida ulkoporeallasta käytettäessä?

Mitä muita turvallisuusasioita tulee huomioida ulkoporeallasta käytettäessä? Altaaseen ei saa hypätä tai sukeltaa, eikä vesi saisi olla kuumempaa kuin 40-asteista. Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena altaaseen ei tulisi mennä, ja esimerkiksi diabetesta sairastavan henkilön olisi hyvä konsultoida ensin lääkäriä. Lääkäriltä kehotetaan kysymään lupaa ulkoporealtaan käyttöön myös silloin, jos on raskaana tai epäilee raskautta, on ylipainoinen, käyttää säännöllistä lääkitystä, kärsii liian korkeasta tai matalasta verenpaineesta tai omaa jonkin verenkiertoelimistön ongelman taikka sydänsairauden. Tervekin ihminen saattaa saada lämpöhalvauksen altaassa – siksi epämukava tai unelias olo sekä huomaus ovat syitä poistua altaasta välittömästi. Turvallisinta on mennä altaaseen vain yhdessä muiden kanssa, jotta saisi apua sitä tarvitessaan. 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.